L'anàlisi territorial

El mapa d'ombrejats

Edició del Mapa de Cobertes del Sòl del PNZVG amb Ombres (efecte visual)

Plantejament

En aquesta secció es presenta l'elaboració de mapes d'ombrejats del territori fets a partir de capes temàtiques. Tot i no tractar-se d'un exercici pròpiament d'anàlisi territorial, sí que per a la seva realització es fan servir tècniques d'anàlisi. De fet, en aquest cas, tot i que el producte final sigui només un mapa per ser simplement visualitzat, es fan servir tècniques d'anàlisi territorial per a obtenir-lo. El mapa que ombrejarem és el Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya, per a la Zona Volcànica de la Garrotxa (vegeu-ne pàgina al CREAF)

El que es pretén és aconseguir un mapa que doni efecte de relleu i que contingui informació sobre la distribució espacial de les cobertes del sòl del territori. Amb les eines adequades és possible, des del SIG, fer aquest tipus d'operacions. El resultat final és un mapa molt atractiu i d'un gran poder gràfic a l'hora de plasmar la distribució d'usos del sòl en el territori. En ell tenim informació no només de la distribució espacial d'aquests usos, sinó també de la seva posició orogràfica.

Criteris

Per a editar el Mapa de Cobertes del Sòl cal disposar de les capes d'informació següents:

A partir dels models digitals d'il·luminacions i ombres podem aplicar un procés al mapa de cobertes, mitjançant el qual cada color de la paleta és modificat en intensitat per donar la sensació visual de relleu. Per exemple, les zones amb alzinar a l'ombra es mostren amb un verd més intens (fosc) que un mateix alzinar en una zona amb llum (verd clar). Això produeix la sensació de relleu. Podríem dir que incorporem informació del relleu al mapa de cobertes.

Resolució

Amb les dades anteriors s'aplica el procés d'ombrejat al mapa de cobertes mitjançant una aplicació específica del SIG MiraMon. El resultat el podeu observar a la figura següent:


Podeu obrir aquest mapa ombrejat amb MiraMon: Mapa de Cobertes del PNZVG ombrejat