Introducció

En aquesta secció del CD-ROM es presenten cinc casos d'aplicació dels sistemes d'informació geogràfica (SIG) a la gestió diària del Parc Natural. Els exemples aquí descrits pretenen ser només un esbó introductori de com s'utilitza el SIG per a diferents tasques de gestió al Parc Natural i, en cap cas, una explicació exhaustiva i detallada de cadascun dels mòduls. No obstant això, alguns d'ells els podeu trobar descrits amb més profunditat en els articles inclosos en aquest CD-ROM (vegeu pàgina).

El tret diferencial d'aquestes aplicacions de gestió és la necessitat d'actualització contínua de les bases de dades amb la nova informació que es genera a diari al Parc Natural amb relació a la gestió que duu a terme. Així veurem, per exemple, com en la gestió dels informes, dintre del que és la gestió del programa d'actuació, existeixen tant una base de dades alfanumèrica com uns mapes permanentment actualitzats sobre la base de l'estat de realització de cada informe al llarg del temps.

Els exemples aquí aportats són, de fet, casos de tractament de programes de seguiment de recursos naturals mitjançant el SIG. En el primer d'aquests exemples veurem com s'utilitza el SIG per a dur a terme un seguiment dels informes, instàncies, i projectes realitzats pel Parc Natural. En el segon exemple presentem el programa de seguiment de la quantitat i qualitat de les aigües de l'aqüífer al·luvial-volcànic de la zona. En la gestió forestal veurem com s'utilitza el SIG per què el Parc Natural pugui fer front als objectius de la seva gestió forestal: avaluar l'evolució i l'estat de conservació dels boscos al llarg del temps, elaborar i/o avaluar plans tècnics de gestió i millora forestals i fer informes sobre aprofitaments forestals. Pel que fa a la fauna coneixerem com s'organitza tota la informació referent a les citacions faunístiques del Parc Natural i com a partir d'aquesta es poden elaborar mapes de distribució fets a mida.