Webs relacionades
Models de Combustible i Models d'Inflamabilitat
Incendi de Gallifa de 2003 des d'una imatge satèl·lit

Arran dels nombrosos incendis i de grans proporcions ocorreguts el 1994, no només a Catalunya sino també a d'altres llocs, el CREAF va editar el 1996 el llibre «Ecologia del foc» on s'exposaven els coneixements sobre els incendis forestals recollits al centre al llarg dels anys.

L'enfoc del llibre abasta la contextualització del foc dins del clima mediterrani, la descripció de les característiques dels focs, els efectes dels incendis (sobre flora i fauna, erosió del sòl, canvis hidrològics provocats, etc.), els mecanismes de prevenció, la restauració i aspectes socioecològics dels incendis forestals.

Aquest ampli abast va ser una de les primeres plataformes per donar a conèixer els models de combustible (com a mètode de predicció del comportament i propagació del foc) i els models d'inflamabilitat (com a mètode de predicció del risc d'incendi).

Models de combustible al Parc de Collserola

Els mapes de models han estat objecte d'estudis en diferents àmbits. Un exemple és la distribució i proporció dels models al Parc de Collserola, elaborat el 1998 per a la seva presentació a les «I Jornades sobre la recerca en els sistemes naturals de Collserola: aplicacions a la gestió del Parc».

L'estudi mostra que un 80% dels models de combustible presents són del grup dels matollars (repartits meitat i meitat entre els de càrrega moderada i els de càrrega elevada) i que prop del 50% del Parc presenta models de molt elevada inflamabilitat (9 i 10), tal i com es van definir en la primera edició.

Mapa diari de risc d'incendi forestal

Un altre exemple és la utilització de la segona edició ampliada dels mapes de models en el projecte de millora del mapa diari de risc d'incendi forestal. Formen part de la cartografia de base que, juntament amb altres capes cartogràfiques i dades meteorològiques, serveixen per determinar el risc diari d'incendi forestal.

El més destacable d'aquesta edició és el fet d'incorporar informació d'ambdós tipus de models per a totes les zones amb vegetació (boscos, matollars, prats i conreus).

Altres estudis no publicats s'han presentat en diferents congresos i jornades forestals d'àmbit nacional.

© CREAF 1997-