| |||
Material i MètodesObtenció de cartografia digital derivadaEl fet que les estacions de mostreig de l’IEFC estiguin georefenciades permet la seva representació en forma de cartografia digital. D’aquesta manera, cada estació de mostreig queda representada al mapa per un punt. A aquest conjunt de punts (en realitat un vector estructurat de punts), se li pot associar una base de dades amb tota la informació alfanumèrica que es cregui convenient (la mateixa base de dades de l’IEFC o una part). Llavors, amb un SIG es poden fer consultes per localització i per atribut sobre aquesta base de dades associada al vector estructurat de punts de l’IEFC. En particular, les 10.644 estacions de mostreig de l’IEFC inclouen:
![]() Composició constituïda per l'ortofotomapa 1:25.000 color de 1993 [365-1-1 - Arbúcies], el Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya de 1993 i les estacions de l'IEFC (georeferenciades) on dominen el pi pinyer ( La cartografia digital de les estacions de mostreig pot creuar-se amb altres capes d’informació geogràfica existents i incorporar informació addicional a la base de dades de les estacions de mostreig de l’IEFC. Mapes de models de combustible i de models d’inflamabilitatPer a la generació del mapa de models de combustible (figura 34) i del mapa de models d’inflamabilitat (figura 35) de cada comarca, es disposa de la següent informació:
![]() ![]() Figures 34 i 35. Mapa de models de combustible de Catalunya (esquerra) i mapa de models d'inflamabilitat de Catalunya (dreta). Les dades que es prenien al camp per a l’assignació dels models, de tipus semiquantitatiu o qualitatiu i corresponents a les seccions 4, 5 i 6 (vegeu apartats «Espècies presents», «Croquis de distribució» i «Treballs silvícoles, pertorbacions i model de combustible» del mostreig de camp), són:
A partir d’aquesta informació, s’assignen els models de combustible tenint en compte:
Per a l’assignació dels models d’inflamabilitat, cal tenir en compte la suma dels percentatges de recobriment dels estrats amb continuïtat vertical de les espècies agrupades segons el grau d’inflamabilitat (vegeu la definició a la taula 3 de l’apartat «Models d'inflamabilitat»). Paral·lelament, és necessari fer un test que compari la composició específica entre l’MFC i les estacions de mostreig de l’IEFC. Aquest test de correspondència serveix alhora com a test d’avaluació de l’MFC. L’objectiu daquest test és eliminar les estacions de mostreig amb unes característiques no coincidents amb el corresponent polígon de l’MFC i així evitar interpolar models que corresponen a parcel·les situades a l’interior d’una taca de vegetació amb la qual no hi ha coincidència pel que fa a les espècies dominants al bosc. Això es fa seguint els passos següents:
Tanmateix, s’ha aplicat un nou procés que dóna encara millors resultats. La idea bàsica parteix del criteri d’interconnectar les estacions de mostreig de l’IEFC, no en qualsevol direcció de l’espai sinó, sempre, a través de zones o taques en què el tipus de bosc és homogeni pel que fa als models (figura 36). D’aquesta manera, el procés pot rendir un mapa semblant al creat mitjançant la generació de polígons de Thiessen, però molt més real ja que la creació dels polígons s’adapta a les àrees d’un segon fitxer de grans zones forestals (vegeu taules 6 i 7) assignades a partir de l’MFC. A més, el procés emprat té una similitud amb la pròpia expansió del foc. Taula 6. Reassignació dels tipus de vegetació de l’MFC a grans grups de vegetació homogenis en quant a models de combustible.
Taula 7. Reassignació dels tipus de vegetació de l’MFC a grans grups de vegetació homogenis en quant a models d’inflamabilitat.
Amb aquest mètode, si es compara amb l’aplicació d’una poligonació de Thiessen convencional:
El protocol d’extensió territorial permet assignar un model de combustible a cada polígon d’una zona de vegetació sempre i quan contingui com a mínim una estació de mostreig de l’IEFC. Com ja s’ha indicat, quan diverses estacions de mostreig aporten informació per a una mateixa zona, el programa d’assignació de models s’encarrega de repartir l’espai disponible dins de cada taca de bosc (figura 36). ![]() Figura 36. Procés emprat per a l’obtenció dels mapes de models de combustible i d’inflamabilitat. A l’esquerra, es mostra un exemple de zones de vegetació definides a partir d’un mapa forestal o similar. Superposades al damunt, les estacions de mostreig amb el model de combustible corresponent. A la dreta, es mostra el resultat d’extendre la informació de cada punt dins de cada zona de vegetació seguint una poligonació de Thiessen. En l’exemple, es mostra com la vegetació lineal no desapareix un cop s’ha realitzat l’extensió territorial. Quan una zona no té cap estació que permeti assignar-li un model de combustible o d’inflamabilitat, el protocol li assigna el model més probable d’acord amb el model que ha resultat més sovint assignat a aquell tipus de vegetació en l’àmbit de tota una comarca. Aquest fenomen passa més sovint a les àrees geogràfiques on hi ha una gran riquesa d’espècies, o bé el bosc està molt fraccionat. En línies generals, per a una determinada zona de vegetació com més alt és el nombre d’estacions de mostreig de l’IEFC implicades en el procés d’extensió territorial, més gran és el percentatge d’assignació directa. En general, el tipus de vegetació que presenta percentatges més grans de superfícies no assignades, sigui quina sigui la comarca, és la vegetació de ribera, precisament perquè sol ocupar estretes franges al voltant dels rius on és molt difícil que hi hagi alguna estació de mostreig de l’IEFC al seu interior. De tota manera, la varietat de models representats en aquest tipus de vegetació és escassa (normalment, models 8, 9 o 5 que, alhora, són poc virulents). Els motius exposats fins ara també serveixen en el cas dels models d’inflamabilitat. Pel que fa a les altres classes de l’MFC (zones no arbrades), com ara urbanitzacions, matollars, conreus, etc. se n’ha mantingut la informació original. D’aquesta manera l’usuari de la base de dades podrà reassignar-hi el model de combustible o d’inflamabilitat, en cas que disposi d’aquesta informació, que consideri convenient. | |||
| |||
Gracia, C.; Burriel, J. A.; Ibàñez, J.; Mata, T. i Vayreda, J. (2004). Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya. Mètodes. Bellaterra: CREAF. ISBN: 84-932860-2-8. | |||
Tornar a la Publicació de l'IEFC |