La difusió de dades digitals

MMR Aspectes tècnics del Lector de Mapes MiraMon(R)

El Lector de Mapes de MiraMon(R) és un programa de difusió gratuïta que permet la visualització, consulta i impressió de mapes publicats a Internet o en CD-ROM. Els mapes han d'haver estat generats amb el Sistema d'Informació Geogràfica (SIG) MiraMon(R) dotat d'una llicència específica anomenada MiraMon(R) Internet Map Publisher.

Dades amb què treballa el Lector de Mapes de MiraMon(R)

Amb el Lector de Mapes de MiraMon(R), la informació distribuïda a través d'Internet o en CD-ROM té com a element bàsic el que anomenem fitxers MMZ, un format comprimit que pot contenir Mapes de MiraMon(R) o altres documents. El concepte de "mapa" aquí és molt més ampli del convencional quan imaginem un mapa de paper. En efecte, un mapa passa a ser un conjunt de capes digitals d'informació territorial, georeferenciades, interrrogables per posició (punxant a qualsevol punt ens dirà què hi ha) o per atributs (podem demanar-li al mapa que ens trobi un cert element, com una depuradora, o un cert fenomen com les estacions meteorològiques amb temperatura mitjana de gener inferior a 5°C), i que poden tenir qualsevol altra informació associada: documents de text, fulls de càlculs, imatges, gràfics, sons, pàgines HTML, adreces Internet o fins i tot altres mapes al seu torn vinculats amb un altre microcosmos d'informació.

Quan es genera un fitxer MMZ per a distribuir-lo a través d'Internet, tant el contingut directe del mapa de MiraMon(R) com tots els fitxers que hi estiguin vinculats seran inclosos en el mapa comprimit perquè els usuaris puguin fer-ne ús. En el cas dels vincles a adreces URL (Internet) el sistema es prepara de forma que quan l'usuari requereix aquella informació serà el Lector qui obrirà el navegador i ens durà automàticament a la pàgina HTML adequada.

El contingut bàsic d'un mapa pot incloure dades de tipus ràster, vectorial, taules de bases de dades o una combinació d'aquestes elements. En el cas ràster podem difondre imatges com ara fotografies aèries o imatges de satèl·lit, dades relatives al relleu, com ara models digitals d'elevacions del terreny o pendents en cada punt del territori, cartografia temàtica ràster, etc. En el cas vectorial podem incloure elements de tipus punt, com estacions de mostreig o cotes altimètriques, entitats de tipus línia com corbes de nivell o xarxes hidrogràfiques o de comunicacions, o entitats de tipus polígon com zones d'usos o divisions administratives. En el cas de taules de bases de dades tindrem informacions associades a les entitats o a les posicions espacials com ara censos, estadístiques, altres taules, enllaços a nova informació, etc. Com hem dit anteriorment, dins aquest darrer tipus podem incloure qualsevol tipus de document informàtic o adreça URL (Internet) i tenir-hi accés amb un simple clic; tan sols cal que el propi Windows sàpiga amb quina aplicació cal gestionar un document o una adreça URL i el Lector de Mapes de MiraMon(R) també ho sabrà.

Òbviament no només es pot distribuir informació ambiental, sinó qualsevol informació relacionada (directament o indirecta) amb el territori. Cal no oblidar que qualsevol informació, encara que no sigui estrictament "cartogràfica", pot veure's beneficiada d'aquesta filosofia si té una plasmació territorial. Un bon exemple d'això són els textos legals i altres documents de text associats a un espai protegit. 

Un aspecte important a tenir present és que les dades que s'ofereixen a través d'un servidor de fitxers MMZ poden servir de base per a altres treballs posteriors, la qual cosa dóna coherència i facilita la realització de comparacions i estudis des de diverses disciplines. D'aquesta manera s'eviten els problemes d'inconsistència o d''introducció d'errors produïts quan cada usuari d'unes dades, siguin cartogràfiques o alfanumèriques, ha de tornar a introduir-les a l'ordinador. Alhora, la sinèrgia entre dades augmenta perquè la informació d'un mapa pot ser combinada amb la informació de qualsevol altre mapa.
 
 

Filosofia dels sistema

La filosofia del Lector de Mapes de MiraMon(R) no consisteix a donar un simple bolcat de pantalla o una petita selecció de les dades, sinó a oferir l'accés a les dades en si, per tal que l'usuari les pugui consultar i explotar tan a fons i tants cops com vulgui. Com s'ha comentat, les dades es distribueixen en un format totalment professional, interrogable i, si es vol, clònic al de la informació original.

A més, com que s'ofereix la totalitat de les dades, l'usuari pot efectuar, si ho desitja, la consulta en desconnexió d'Internet, sense problemes de trànsit i amb menor cost. Així, per exemple, en casos en què un equip de diverses persones (professionals, alumnes d'una escola) volen treballar sobre les mateixes dades, no cal que tots es connectin a Internet, sinó que es pot fer una sola connexió, copiar el material en un servidor de la xarxa local i treballar sobre la còpia.

La generació i transferència de la informació s'obté en base als més avançats algorismes de compressió de dades, amb l'estalvi de temps i diners que això suposa tant en el temps de la descàrrega (benefici per a l'usuari) com en la disponibilitat del servidor (benefici per a l'usuari i per als servidors de dades). El nivell de compressió de les dades depèn del tipus de fitxers, essent molt important en el cas de fitxers ràster temàtics o de taules de bases de dades i important en el de fitxers vectorials. La compressió dels fitxers de la web del Departament de Medi Ambient (DMA) de la Generalitat de Catalunya, per exemple, comporta actualment una reducció de mida al 37% de la seva mida original.

Aquesta filosofia pot semblar inviable per la gran quantitat d'informació a transferir, però realment no és així. En altres sistemes cal esperar la resposta del servidor a una consulta, la generació de bolcats de pantalla de desenes o centenars de Kbyte i la seva transferència, per acabar obtenint una simple vista de la informació sense veritable individualització dels elements i sense georeferenciació. En canvi, el sistema MiraMon(R) prepara un paquet amb les dades que permet arribar a transferir fitxers menors o, com a mínim, permet transmetre un material molt més ric, versàtil i susceptible d'interrogació. Una simple consulta a la web del DMA evidenciarà el que afirmem. Per descomptat que en aquesta web també hi trobem fitxers grans, però cap de no descarregable amb els sistemes de telecomunicacions actuals de tipus més modest; si, a més, disposem d'accessos ràpids a Internet, tindrem a les mans els hàbitats d'interès comunitari de tot Catalunya a escala 1:50.000 en menys d'un minut, amb la precisió i riquesa de la cartografia topogràfica digital, no com un dibuix. Cal subratllar també que la capacitat dels discos actuals permet posar pràcticament qualsevol informació en un servidor, fins i tot plantejant la seva preparació per àmbits temàtics o territorials diversos.

Per altra banda, i al costat d'altres estratègies actuals basades en formats gràfics que cal descarregar, descomprimir, traduir i adaptar abans de visualitzar, el fet que el Lector de Mapes de MiraMon(R) ens obri la porta a tota la informació amb un simple clic, fent que en un continu puguem saltar des del navegador al Lector, als zooms territorials, a les consultes, a la combinació de capes, a l'obertura de documents de tota mena i de nou a Internet si convé, ens ofereix un entorn coherent i intuïtiu, però no per això simplista, sinó basat en un producte d'elevades prestacions com MiraMon(R).

La filosofia de distribuir realment les dades del SIG planteja la problemàtica de la seva integritat i autoria. És per això que quan es prepara un fitxer MMZ per a Internet s'inclou una certificació específica d'aquell fitxer, que afecta totes les capes i bases de dades que conté. Donat que el Lector de Mapes de MiraMon(R) comprova la integritat del certificat abans de mostrar les dades, s'ofereix a l'usuari de les dades integritat garantida i autoria coneguda.

Com hem comentat, la transferència d'un fitxer MMZ comprimit simplifica a 1 sol clic l'ús de les dades per part del usuari: el fitxer és descarregat, descomprimits els elements que formen el mapa i els documents vinculats associats, obert i visualitzat el mapa, tot de manera automàtica. A partir del moment en què s'obre el Lector de Mapes de MiraMon(R) i es comença la descompressió ja es pot efectuar la desconnexió d'Internet si es desitja.

Malgrat que el sistema reprodueix en un directori temporal l'estructura jeràrquica necessària per a reproduir adequadament les necessitats d'estructuració de les dades en origen, l'usuari tampoc no ha d'esborrar cap dels fitxers un cop consultats, sinó que és el Lector de Mapes de MiraMon(R) qui automàticament ho esborra tot en acabar. L'esborrat del fitxer MMZ que el software de navegació ha transferit i lliurat al Lector és gestionat per la configuració personal del vostre navegador, com en qualsevol descàrrega automàtica a Internet.

Malgrat l'ús simplificat que acabem d'explicar, els usuaris avançats, o els menys esporàdics poden desar en el seu disc dur els MMZ transferint-los i desant-los en directoris personals del seu ordinador pels mètodes habituals (botó dret, etc). Un cop al nostre disc dur, un doble clic des de l'explorador de fitxers permetrà obrir-los de nou sense connexió a Internet. Si volem arribar a generar nous mapes per combinació de diverses capes i/o canvi de coordenades de visualització és convenient que prèviament descomprimim el fitxer MMZ des del mateix explorador de fitxers utilitzant el menú contextual del botó dret del ratolí. Si optem per aquesta opció podrem obrir directament els mapes descomprimits (fitxers MMM) que trobarem en el directori on haguem descomprimit.
 
 

Generació de mapes a distribuir

La generació de mapes a distribuir (fitxers MMZ) es fa directament a partir dels Mapes (fitxers MMM) amb què treballa el SIG MiraMon(R) complet. D'aquest manera, la persona que prepara un mapa per a distribuir a Internet no ha de fer res més que indicar que vol transformar el MMM a MMZ, sense necessitat de preparacions o canvis de format addicionals; aquesta filosofia resulta especialment adequada per als usuaris habituals de MiraMon(R), per als quals publicar els seus mapes a Internet resulta molt senzill. En transformar de MMM a MMZ tenim el valor afegit que queda automàticament preparada per a transferir no només la informació bàsica sinó també les característiques i paràmetres que en determinen la forma de visualitzar, consultar i imprimir les dades, els fitxers vinculats associats, etc.

Donat que MiraMon(R) llegeix de manera transparent o importa formats com BMP, TIFF, GIS-LAN, IMG, VEC, DXF, E00 o DBF, es pot preparar un fitxer MMZ que inclogui dades originalment provinents d'altres SIGs i gestors de bases de dades com ara ERDASÒ , Idrisi, AutoCadÒ , MicroStationÒ , Arc/InfoÒ , ArcViewÒ , dBASEÒ , AccessÒ , etc. Les capes cartogràfiques i les bases de dades incloses en un fitxer MMZ seran mostrades directament pel Lector de Mapes de MiraMon(R). La capacitat de llegir altres tipus de fitxers vinculats (fulls de càlcul, sons, etc) dependrà del software instal·lat a cada ordinador client, però donada l'estandardització de facto de certs formats que pràcticament qualsevol Windows instal·lat pot llegir, habitualment això no suposa cap problema.

El procés de compressió d'un MMM a un MMZ ha estat concebut i programat amb unes característiques ben destacables:

Els fitxers MMZ se situen al servidor, enllaçats des de pàgines HTML en la forma convencional a Internet. Exactament la mateixa tecnologia pot ser usada per a distribuir informació en intranets o sobre CD-ROM. De fet, si es disposa d'una web amb mapes comprimits i es vol generar un CD només cal passar el contingut del servidor al CD (generant si es vol un fitxer d'autorun).
 
 

El programa

El Lector de Mapes de MiraMon(R) és una aplicació molt petita (menys d'1 Mbyte el fitxer EXE i al voltant de 2 Mbyte de disc de requeriments mínims), molt ràpida, i que pot treballar amb fitxers grans en tamany i complexitat (2 Gbyte per fitxer). El fet d'estar íntegrament programat en llenguatge C permet obtenir un codi de màxima eficiència, que no requereix de hardware d'altes prestacions; de fet, amb només 8 Mbyte de RAM es poden visualitzar còmodament la majoria de bases que ofereix la web del DMA. El programa está disponible en 3 idiomes: català, castellà i anglès. 

El Lector de Mapes de MiraMon(R) és una aplicació nadiva de 32 bits que pot ser executat sobre Windows 3.1x, 95, 98 i NT corrent en plataformes Intel o compatibles (Cyrix, AMD, etc). En el cas de Windows 3.1x cal disposar de l'extensor Win32s, gratuït a la web de Microsoft. Per tal d'aprofitar correctament les característiques del programa i dels mapes, imatges de satèl·lit, etc que pot mostrar el programa, és important configurar la targeta gràfica per a un mínim de 32000 colors.

Per a instal·lar l'aplicació cal transferir un únic fitxer executable, d'1.4 Mbyte. La instal·lació no necessita cap llibreria externa al propi Windows bàsic, ja que es basa íntegrament en l'API de 32 bits de Windows. Això vol dir que no modifica el contingut de la carpeta del sistema ni de cap altre directori que no sigui la carpeta on l'usuari ha decidit de fer la instal·lació i que tampoc no modifica les carpetes del navegador perquè no es tracta de cap plug-in sinó d'una aplicació autònoma que es coordina amb el navegador quan cal, però que es pot fer servir localment de manera independent. Les úniques interaccions de la instal·lació amb el Windows són alguns canvis en el registre per tal de donar més flexibilitat i potencia al treball amb els fitxers de MiraMon(R).

El Lector de Mapes de MiraMon(R) treballa amb fitxers MMZ certificats i permet, entre altres capacitats:

El Lector de Mapes de MiraMon(R) es basa en el Sistema d'Informació Geogràfica i software de Teledetecció MiraMon(R), un programa desenvolupat per Xavier Pons i col·laboradors. Xavier Pons és professor del Departament de Geografia i investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona. MiraMon(R) compta actualment amb prop de 1100 usuaris registrats en 16 estats del món i és utilitzat anualment per centenars d'estudiants en cursos de llicenciatura i de tercer cicle en diverses universitats.

MiraMon(R) disposa de funcionalitats professionals no incloses en el Lector, com opcions avançades d'anàlisi espacial, digitalització i estructuració topològica, rectificació geomètrica d'imatges de satèl·lit i fotografia aèria, canvis de sistema de projecció cartogràfica, processament batch, etc. MiraMon(R) és imprescindible per a generar fitxers MMZ per a publicar a la web.

En diferents moments del seu desenvolupament, MiraMon(R) ha comptat amb el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) i del Departament de Medi Ambient (DMA) de la Generalitat de Catalunya. El desenvolupament del Lector de Mapes de MiraMon(R) ha estat decididament recolzat pel DMA a partir de dissenys i idees prèvies de l'equip de Xavier Pons sobre distribució de dades SIG a Internet i en CD.
 
 

Adreces i enllaços web d'interès:
 
 
Projecte MiraMon(R)
Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)
Universitat Autònoma de Barcelona.
08193-Bellaterra

E-mail: contacte@miramon.uab.es

Lector de Mapes de MiraMon(R): http://www.creaf.uab.es/miramon/mmr

MiraMon(R): http://www.creaf.uab.es/miramon

Primera Web amb informació distribuïda en format MMZ: http://www.gencat.es/mediamb/sig