Parc Natural de la Zona
Volcànica de la Garrotxa

Itineraris pedestres
Valls de Sant Iscle i del Vallac: volcans i castells

Descripció de l'itinerari
Temps i quilomètres
Mapa
Serveis
 

L'itinerari 

Podem començar l’itinerari al nucli antic de Sant Feliu de Pallerols o a l’antiga estació de tren. Si sortim del nucli antic, l’itinerari ens porta pels carrers d’aquesta vila fins a l’antiga estació.

El recorregut segueix per l’antiga via del desaparegut Tren d’Olot –actualment bici-carril de Girona a Olot- fins al trencant de Sant Miquel de Pineda, parròquia situada a uns 200 metres de l’itinerari.

Sant Miquel de Pineda és una església romànica del s. XI, d’una sola nau, amb capelles afegides posteriorment, àbsis sobrealçat i campanar de torre, que va ser parcialment destruïda pels terratrèmols de 1427-1428 i reconstruïda més tard.

Passem per un petit pont sobre el riu Brugent, travessem la carretera C-152 i la seguim uns 50 metres en direcció a Sant Feliu, fins a trobar la cruïlla del camí asfaltat de Sant Iscle de Colltort el qual seguirem fins a la parròquia del mateix nom.

L’església parroquial de Sant Iscle de Colltort és una construcció romànica del s. XV. Al mateix lloc, a partir del s. XV, s’hi bastí una altra església, de la qual es conserven pintures, i que va anar essent reformada fins al s. XVIII. L’any 1987 es va restaurar.

Poc després de Sant Iscle, trobem l’indicador que ens permet accedir, en uns 50 minuts, al Castell de Colltort, situat a la carena de la serra de Lleixeres, des d’on podem gaudir d’una impressionant panoràmica sobre les valls de Sant Iscle, de Santa Pau i d’Olot, l’Alta Garrotxa i el Pirineu. Des d’allà, podem enllaçar amb l’itinerari núm. 5 que va a Can Xel per Sant Miquel Sacot.

El Castell de Colltort és un castell feudal el primer esment del qual és de l’any 1017. Al s. XV va ser escenari de la revolta remença. Ara es troba en estat ruïnós.
 

Panoràmica de la Vall del Vallac des del castell de Puig Alder, avui ermita de Sant Salvador, amb Sant Feliu i la Salut al fons.

El volcà de Fontpobra, és de tipus estrombolià i es troba adossat a la serra de Lleixeres. El seu cràter esvorellat, es reconeix fàcilment perquè, a diferència del seu entorn, és recobert de bosc caducifoli, majoritàriament castanyers.

Seguint l’itinerari 19, trobem el volcà de la Tuta, de tipus freatomagmàtic, del qual només es reconeix una depressió circular excavada en les roques sedimentàries de la serra de Lleixeres, que correspon al cràter d’explosió. Poc després, trobem el volcà de Can Tià, també de tipus freatomagmàtic. Abans d’arribar a la casa de Can Tià, una variant ens permet accedir al cràter, de 300 x 270 metres de diàmetre màxim, situat a uns 100 m del camí. Un cop a Can Tià, una altra variant ens porta, en 15 minuts, a la Fontpobra, que es troba situada sota mateix del volcà homònim i des d’on podem enllaçar amb l’itinerari núm. 5 per baixar a Can Xel pel collet de Bassols.

Continuem cap al coll de la Serrella on una variant ens permet accedir, en uns 40 minuts, al volcà de les Medes, format per tres edificis volcànics: el Puig de les Medes i el Puig Rodó, de tipus estrombolià, i el Llacunagra que podria tractar-se d’un cràter d’explosió. El recorregut que seguim, però, continua cap al collet de Penosa i d’aquí cap a la Codina i l’Estanyol de Dalt. Deixem a la nostra dreta el volcà del Traiter, format també per tres edificis volcànics (el Traiter superior, el Traiter inferior i el Puig de la Codina) i que va emetre una colada de lava que va arribar fins al fons de la vall. És possible accedir-hi, en 5 minuts, seguint la indicació.

Poc després, una altra variant ens porta, en una mitja hora, al castell de Puig Alder o ermita de Sant Salvador, esmentat l’any 1020 en el testament de Bernat Tallaferro i que el 1184 ja tenia una església dedicada a Sant Salvador. Al s. XV, durant la guerra dels remences, va estar en poder de Verntallat. Fa pocs anys, aquesta ermita va ser restaurada. Disposa d’un petit refugi muntanyenc. Des d’aquest indret, es gaudeix d’una extraordinària vista sobre les valls  de Cogolls i del Vallac.

L’itinerari segueix la pista que baixa, paral·lelament al torrent del Vallac, fins a Sant Feliu de Pallerols.
 
 

Panoràmica de la Vall de Sant Iscle des del Castell de Colltort amb el Collsacabra (del Far a Aiats) al fons.

Temps i quilòmetres 

     
    Km Lloc Temps
    0,0 Antiga estació de Sant Feliu de Pallerols  0 h 00 min
    7,3 Sant Iscle de Colltort 2 h 17 min
    9,6 Volcà de Can Tià 2 h 53 min
    12,0 Volcà del Traiter 3 h 38 min
    17,3 Antiga estació de Sant Feliu de Pallerols 5 h 00 min
Identificació de l'itinerari: número 19 i pictogrames de taronja clar 

Nota: aquestes indicacions corresponen al recorregut de l’itinerari 19 sense tenir en compte les variants fora de l’itinerari, les quals permeten accedir als llocs d’interès que s’esmenten a la descripció del recorregut.

Mapa
 

 

Serveis:

Altres punts d’interès del municipi:
Nucli antic de la vila, Castell d’Hostoles, volcans de Sant Marc i del Puig Roig, colades basàltiques al riu Brugent, Santuari de la Salut, pont medieval de Sant Sebastià.

Bicicletes de muntanya: permeses en aquest itinerari.

Fonts properes a l’itinerari: font de la Teula (a 50 m), font del Mosquer (a 10-15 min), la Fontana (a 5 min), font de Codolós (a 5 min), Fontpobra (a 15 min), font del Relleixat.

Per a més informació:
http://www.ddgi.es/sfp
http://www.gencat.es/mediamb/pnzvg/pnzvg.htm

Oficina de Turisme: Oficina Municipal de Turisme

  •  C. del Rec, s/n

  •  17174 Sant Feliu de Pallerols
     Tel. 972 44 44 74 o 972 44 40 11
     Fax 972 44 44 22
    • Centre d’Informació Casal dels Volcans

    • del Parc Natural: Av. de Sta. Coloma, s/n
      17800 Olot
      Tel. 972 26 62 02 o 972 26 60 12
      Fax 972 27 04 55

    Itinerari anterior Llista d'itineraris

    wcdpnzvg@correu.gencat.es
    10 de febrer de 2000
    revisada: 10/02/00