Web del MiraMon

Instal·lació i desinstal·lació del MiraMon


Com instal·lar el MiraMon Com desintal·lar el MiraMon

Com instal·lar el MiraMon

La instal·lació/desinstal·lació del MiraMon es fa telemàticament des d'un únic fitxer: inst_mm*.exe (on * indica el número de la versió, per exemple ). Fent doble clic us apareixerà la finestra per a escollir l'idioma del procés:

La instal·lació i la desinstal·lació es gestionen des del mateix entorn:

Instal·lació

Opcions d'instal·lació:

1. Instal·lació local

En el cas d'una instal·lació local, podeu triar entre la instal·lació típica, completa, personalitzada o simplement l'actualització de fitxers.

En primer lloc, en el cas d'instal·lació típica o completa heu de definir el disc i directori on són els fitxers comprimits del MiraMon (facilitats en el CD que heu adquirit o descarregats d'Internet: http://miramon.uab.cat/index_ca.htm), on instal·lar el programa i on configurar el MiraMon (mapes, paletes, símbols i plantilles que incorpora el MiraMon). Per defecte, el MiraMon facilita un disc i directori que podeu modificar escrivint el nou directori o bé cercant la carpeta mitjançant el botó dels tres punts de cada opció.

Si modifiqueu el disc i directori on voleu instal·lar el MiraMon, per defecte el canvi es propaga a la resta de quadres d'edició (a excepció del disc i directoris de mapes). Si no existeixen els directoris, el MiraMon us els crearà.

A partir d'aquí podeu anar seguint els passos.

En cas que estigueu duent a terme una actualització del programa és necessari que totes les aplicacions del MiraMon estiguin tancades. Un cop heu definit el disc i directori de cada opció, apareix una caixa de diàleg a la qual, prement el botó "Fitxers" tindreu accés a la consulta dels fitxers que seran instal·lats o actualitzats.

En el cas de la instal·lació típica, un cop descomprimits els fitxers, us apareixerà una caixa de diàleg on s'informa que la instal·lació ha estat finalitzada. Recordeu que podeu descarregar les actualitzacions del programa a través del Servei d'Actualització del MiraMon.

En el cas de tractar-se d'una instal·lació completa, un cop heu triat el disc i directori, accedireu a la primera de les caixes de diàleg de Gestió de les extensions del MiraMon. En aquestes caixes de diàleg es permet definir com enllaçar cada tipologia d'extensió del MiraMon (Mapes -MMM-, Mapes comprimits -MMZX/MMZ-, Imatges ràsters -IMG, JPG, ...- etc). Per exemple, en el cas dels mapes del MiraMon, si deixeu l'opció per defecte, ("Obrir, Editar, Imprimir"), en fer un doble clic sobre l'arxiu l'obrireu, i si cliqueu amb el botó dret del ratolí podreu editar-lo o imprimir-lo (o descomprimir-lo si es tracta d'un Mapa MiraMon comprimit, o accedir a les metadades si es tracta d'un fitxer IMG). En altres extensions, les possibilitats varien (obrir amb l'Excel, obrir amb el bloc, exportar a HTML, etc). Quan es tracta d'extensions diferents a les pròpies del MiraMon (BMP, etc), la gestió de les extensions per defecte és la d'"Obrir l'arxiu amb el MiraMon" i, per tant, si feu un doble clic sobre un arxiu en aquest format, l'obrireu directament amb el MiraMon. Si trieu "no vincular", no alterareu les propietats prèvies de l'enllaç.

Per a continuar amb la configuració de l'enllaç de la resta d'extensions (PNT, ARC, NOD, POL, VEC, DBF, MDB, DSN, REL, DOC, DVA, DVT, DVN, DVP, DVC, P25, PAL, P65, PAR, MMC, MRC, etc) premeu el botó de la fletxa a la dreta, i procediu com en la primera caixa.

Aquestes opcions poden ser modificades segons us convingui. A més, també podeu triar mostrar totes les extensions a l'explorador, com a mínim les del MiraMon (molt aconsellable), o cap.

Un cop definit l'enllaç de les extensions, heu de definir el nom del grup de programes del MiraMon així com també el path i si desitgeu que el programa sigui visible per tots els usuaris o només per l'usuari actual.

Un cop premeu "Acceptar", la instal·lació haurà finalitzat.

En el cas d'una instal·lació personalitzada podreu triar entre les següents opcions:

En el cas que només desitgeu actualitzar la versió del MiraMon, simplement heu de definir el disc i directori on teniu els fitxers *.mmz d'actualització i els disc i directori on voleu instal·lar el programa (recordeu que podeu descarregar les actualitzacions del programa a través del Servei d'Actualització del MiraMon). Si activeu la segona opció, actualitzareu el fitxer MiraMon.par de paràmetres de configuració del programa.

Si desitgeu configurar les extensions, activeu la tercera casella.

2. Instal·lació en xarxa

Els usuaris en xarxes Windows o en xarxes Novell Netware poden optar per una llicència de xarxa instal·lada en el servidor. Aquesta llicència controla el nombre total de clients que realment s'executen en cada moment i fa que la instal·lació en grans xarxes sigui tan senzilla com instal·lar el MiraMon al servidor i configurar adequadament els fitxers ("login script", etc) de les màquines client.

Cada usuari podrà definir una configuració especial (directori on guarda els seus mapes o taules de simbolització, nombre de dígits decimals, etc). Si disposeu de màquines clients amb disc dur i voleu tenir una configuració personalitzada per a cadascuna d'elles, instal·leu el MiraMon en el servidor tal com s'ha indicat en l'apartat anterior i repetiu el procés d'instal·lació del programa (INST_MMx.exe) per a cada màquina client, amb el path adequat. A continuació, seguiu les següents indicacions:

1/ Copieu el fitxer MiraMon.par en un directori del disc dur de cada màquina client.

2/ En cada màquina client seleccioneu la icona del MiraMon (punxant un sol cop amb el ratolí) i premeu "Alt+Retorn" o bé seleccioneu "Fitxer | Propietats" a l'Administrador de Programes (o accediu a les propietats punxant amb el botó dret del ratolí). A la casella "Directori de Treball" escriviu el mateix directori en què heu copiat el fitxer MiraMon.par. A partir d'ara els canvis fets al fitxer de configuració només quedaran gravats en el fitxer MiraMon.par de cada usuari.

Important: El Directori de Treball no hauria d'estar protegit contra escriptura llevat que vulgueu que els usuaris no puguin canviar els paràmetres de configuració per defecte.

En grans institucions o empreses és possible definir la configuració a diferents nivells (usuari, grup de treball i corporació) a través de l'anomenat MiraMon.par corporatiu.


Com desinstal·lar el MiraMon

Per a fer la desinstal·lació del MiraMon mantenint la llicència que havíeu adquirit, cal tenir connexió a Internet (si no durant tot el procés, com a mínim en algun moment).