Lasioglossum sp.
Hymenoptera (Abelles, vespes i formigues)

Lasioglossum sp

Familia Halictidae;
Ordre Hymenoptera (Abelles, vespes i formigues);

Descripció

Nombroses espècies difícils de distingir a simple vista. 5-9 mm, segons l'espècie. Coloració negre o marron fosc amb bandes clares a l'abdomen, sovint interrompudes al centre. Les femelles transporten el pol·len a les potes posteriors. Els mascles són bastant diferents de les femelles. Són molt més prims, amb les antenes més llargues i sovint tenen les potes tacades de groc.

Cicle de vida

Hem observat femelles de març a juny. Els mascles apareixen al juny. Les femelles fecundades passen l'hivern amagades en alguna cavitat i comencen a nidificar a la primavera següent. Al principi produeixen només femelles i després mascles.


Flors que visita

Totes les espècies són generalistes. Les hem observat sobre gairebé totes les plantes de la brolla, però sobretot en Rosmarinus officinalis, Thymus vulgaris, Biscutella laevigata, Cistus albidus, Centaurea paniculata, Anagalis arvensis, Leuzea conifera i Linum strictum.


Biologia i comportament

Dins el gènere Lasioglossum hi ha espècies solitàries i socials.

Les socials formen colònies amb una femella reproductiva (reina) i algunes desenes d'obreres que s'encarreguen de recol·lectar aliment i construir el niu.

No fan cera i barregen el pol·len amb el nèctar.

Excaven el niu sota terra.

Algunes espècies es senten atretes per la suor humana com a font de sals minerals que xuclen amb la trompa. D'aquí ve el seu nom en anglès (sweat bees).