Iris lutescens
Fam. IRIDACEAE (Iridàcies)

Iris lutescens

Cat. Lliri menut;
cst. Lirio franciscano, lirio silvestre;
f. Iris jaunâtre;
eng. crimean iris;
it. Giaggiolo tirrenico.

Descripció

Flors hermafrodites, de color violeta, rarament blanquinoses. Cada flor està formada per tres sèpals que pengen cap avall i presenten una barba de pèls groguencs i tres pètals dirigits cap amunt. Fan entre 5 i 7 cm de diàmetre i estan disposades, solitàries o en grups de dos, sobre tiges no ramificades tan altes com les fulles.

Planta: Planta baixa, fins a 35 cm d’alçada, que creix a partir d’un rizoma poc o molt horitzontal. Fulles rígides, amb nervis paral•lels i forma d’espasa, persistents durant l’hivern, que surten totes d’una roseta basal. Sovint forma rodals.

Floració

Des del final de març fins a mitjan abril.


Pol·len:molt.

Nèctar: gens.

Pol·linitzadors que la visiten

Flor pol•linitzada principalment per abelles grans (Anthidium sticticum, Bombus terrestris) encara que també rep visites de formigues i alguns escarabats.


Curiositats

Iris és el nom de la deessa grega missatgera dels déus de l’Olimp, que s’acostuma a representar amb ales i un vestit de colors que simbolitza l’arc de Sant Martí. El motiu d’aquest nom és la varietat de colors que mostren les seves flors.

L’estructura de la flor és complicada i als insectes pol•linitzadors els costa aprendre a entrar dins la flor. Quan l’insecte intenta sortir de la flor, un replec que cau sobre la part femenina evita l’autofecundació.