Apis mellifera
Hymenoptera (Abelles, vespes i formigues)

Apis mellifera

Familia Apidae;
Ordre Hymenoptera (Abelles, vespes i formigues);
Nom comú: Abella de la mel.

Descripció

12 mm. Coloració marron fosc, amb abundant pilositat. Les potes posteriors presenten una superfície ampla sense pels on transporten el pol•len (mullat amb nèctar). Molt semblant a Andrena nigroaenea, però l’abdomen és més cilíndric.

Cicle de vida

Obreres actives durant gairebé tot l’any. Al Garraf, la màxima activitat es dona durant la primavera, però inclús a l’hivern es poden veure algunes obreres buscant flors en dies assolellats.


Flors que visita

Molt generalista. Visita pràcticament totes les plantes en flor del Garraf, sobretot les més abundants, romaní, farigola, estepes, botja.


Biologia i comportament

Probablement l’insecte pol•linitzador més abundant al Garraf.

és una espècie social, que forma colònies amb una reina i desenes de milers d’obreres. Construeixen nius amb cel•les de cera i aprovisionen el pol•len i el nèctar (que es convertirà en mel) per separat. En condicions naturals construeixen el niu en grans cavitats naturals, com ara troncs d’arbres oberts, però al Garraf provenen de ruscos instal•lats en diferents apiaris per a la producció de mel.

Les obreres realitzen una dansa mitjançant la qual comuniquen a altres obreres la direcció i distància de les floracions més abundants. Tenen radis de recol•lecció molt grans, de fins a 4 Km.

Cada colònia produeix uns pocs milers de mascles (abellots) entre la primavera i la tardor.